Home
DETACHERING, INTERIM MANAGEMENT, WERVING EN SELECTIE, EXECUTIVE SEARCH EN HR-SERVICES VOOR PROFESSIONALS IN COMMERCIEEL MANAGEMENT, MARKETING, COMMUNICATIE EN SALES
Snel zoeken
Zoeken in hele website

Anti-cyclisch of pro-cyclisch?

De befaamde econoom Keynes bedacht ooit het anti-cyclisch denken: in moeilijke economische tijden de (overheids)bestedingen vergroten en lasten verlichten, vice versa in een hoogconjunctuur. Om daarmee de economische schommelingen te ‘levellen’. Klonk en klinkt logisch.

Economische roergangers in VS, EU en NL hebben in deze crisisjaren echter meer geloof in een pro-cyclische aanpak: door in een laagconjunctuur (extra) te bezuinigen, besparen, reorganiseren, desinvesteren en lasten te verzwaren moeten we zeker uit deze “triple-dip” komen. Toch?

Helaas, de gevolgen zijn al geruime tijd zichtbaar: Nederland staat stil, we likken onze wonden en staren naar onze navels. Er wordt geen woning meer getekend (en de komende jaren dus ook niet gebouwd), geen krediet en hypotheek (inmiddels toch onbetaalbaar) meer verstrekt en dus geen investering meer gedaan.

DE staat is eigenaar van 3 banken maar is blijkbaar niet IN staat om hen te verplichten om onze euro’s uit hun kluizen te halen en deze met leningen en kredieten weer in de economie te laten stromen. Nee, reserves en buffers opbouwen, balansen oppoetsen en de sleutels van de kluis verstoppen, da’s het nieuwe pro-cyclische denken!

Ondanks dat onze dienstverlening een van de meest cyclische en conjunctuurgevoelige sectoren is, koesteren wij Keynes. En hebben, lekker anti-cyclisch, geïnvesteerd in een nieuw “in the cloud”- systeem.

Beetje rebels en anti-cyclisch denken op MKB-niveau, zeg maar. Zo ken ik er meer, gelukkig. Misschien ‘n idee om dat massaal (en vanuit Den Haag) ook eens op NL-niveau te proberen…!?

Jan Marijne